Jeotermal sıcak su sondajı her türlü ve her çapta
JEOTERMAL SICAK SU SONDAJI:
Öncelikle jeotermal sıcak su çıkarabilmek için alanda çok kapsamlı ve iyi bir etüt çalışması yapmak gerkir. sondaj noktasına sondaj makinesi kurulur,geniş bir devirdaim havuzu kazılır,kazılan havuz su ve bentonit ve barit dediğimiz suyu yoğunlaştırı bazı maddelerle iyice karıştırılır.
Suyun yoğunluğu oluşturulduktan sonra zemine göre delici matkap takılıp santrefüj veya çamur pompası yardımı ile devirdaim verilerek delmeye geçilir gerekli görüldüğü taktirde belirlenmiş metre derinliğe kadar kapalı geniş çaplı teçrit demir borular ile teçrit edilip betonlanır ve tekrar tecrit edilen boru içerisinden delmeye devam edilir SONDAJ SIRASINDA YAPILAN TEST İŞLEMLERİ Jeotermal bir kuyudan ilk veriler sondaj sırasında alınmaya başlanır. Çamur giriş ve çıkış sıcaklıkları rezervuar sıcaklığı hakkında ilk bilgiyi verirken, meydana gelen çamur kaçakları ve kaçak miktarı üretim zonu hakkında bilgilenmemizi sağlar. Sondajın kazılması sırasında alınan karot örnekleri ise rezervuar kayacın geçirgenlik (permeabilite) ve boşlukluluk (porozite) değerlerini verir. Sondaja ara verilmesinden faydalanarak yapılan birkaç saatlik ölçümlerden elde edilen geçici sıcaklık verilerinden gerçek formasyon sıcaklıklarının saptanmasıyla ilgili birçok metod bulunmaktadır. Bu metodlar arasında Mensles ve Horner tarafından önerilenleri hem uygulanabilmeleri açısından basittir, hem de doğru sonuçlar vermektedir.Bu yöntemlerle doğru değerler elde edebilmek için şu koşullara dikkat etmek gerekir. Ölçüm yapılan bölümde sadece kondüksiyon yoluyla ısı transferi olmalıdır. Sirkülasyon zamanı ile ısınma için bekleme süreleri eşit tutulmaya çalışılmalıdır (1520 saat). Sıcaklık yükselim testi esnasında kuyudaki çamur seviyesi de kontrol edilmeli ve kuyuda basıncın sabit kaldığı gözlenmelidir.Yüksek basınçlı formasyonlarda, kuyu içine sızacak formasyon akışkanları kondüksiyonu bozacağından alınan sıcaklık dataları da geçersiz kılacaktır. Sondaj esnasında oluşacak herhangi bir kaçak (veya geliş), gerçek formasyon basıncını ölçmek için çok önemli bir fırsat yaratır. Çamur kaçağı kuyu ile rezervuar arasında bir bağlantı kurulduğunun göstergesidir. Kaçağın olduğu derinlik biliniyorsa, sirkülasyon kesilerek kuyudaki çamur yoğunluğu ve kuyudaki çamurun statik seviyesinden, formasyon basıncı hesaplanabilir. Ya da bu basınç kuyuya indirilecek bir basınç ölçüm ve kayıt cihazı ile belirlenebilir etütte belirtilen, delme işlemi bittikten sonra kapalı ve filtreli borular ile techiz edilir.
Techiz işlemi bittikten sonra kolon borusu dediğimiz demir borular teçhiz borularının içine tabana kadar salınır ve suyun vizikozitesi yani yoğunlugu ayarlanarak su devirdaimi sağlanarak çakıllama işlemi yapılır .
Çaıllama işleminden sonra ise kolon boruların içine tekrar hava boruları salınır basınçlı kompresör ile kuyu temizliği inkişafı yapılır,kuyu temizliğinden sonra kolon boruları ve hava boruları kuyudan çıkarılır,sadece sondaj kuyusunun kendi buruları kuyuda kalmış olur ve böylece jeotermal sıcak su sondajı işleminin sonuna gelinmiştir.
Konuya henüz yorum yapılmadı.