MADEN SUYU ETÜT ARAŞTIRMASI
Kısaca açıklamak gerkirse maden sularının oluşumu yeryüzünden inen suların derinlerde mağmatik sıcak kayalara teması ile ısınarak mineral kazanır ve yüzey doğru yükseldikçe soğur kendi bünyesine aldığı minerallerle çaok sağlıklı ve adeta şifa kaynağı haline gelir fakat Uzun zamandan beri, küresel ısınma ve mevsimlerin kurak geçmesi ve özellikle yer altı suyunu besleyecek olan kar yağışının olmaması nedeniyle, yer altı su seviyesinin ciddi oranlarda düşmesine neden olmaktadır. İleriki senelerde yer altı su seviyesi daha da düşeceğinden, işletmelerin susuz kalmasını engellemek için ciddi önlemler alınması gerekmektedir. Bunun için aşağıda belirtmiş olduğumuz MADEN suyu etüt çalışmasında tespit edilen noktalara sondaj yapılması gerekmektedir.
MADEN ETÜT ÇALIŞMASINDA YAPILACAK İŞLEMLER:
MADEN SUYU ETÜT ÇALIŞMAMIZDAN ALINTI
GİRİŞ VE ETÜDÜN AMACI
Arazinin maden suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla jeofizik su sondaj etüdü yapılmıştır. Arazide ilk önce genel olarak Manyetik Anomali noktaları belirlenmiş olup en verimli iki noktada yer altı formasyonlarındaki çatlak sistemlerinin derinlik ve kalınlıkları belirlenmiştir.
1.BİRİNCİ NOKTA:
Etüd alanında üç ayrı formasyon belirlenmiş olup bunlar güncel birimlerden daha eski birimlere doğru ; Alüvyonel Döküntü Molozları, Neojen Yaşlı Killi Birimler ve Kretase Yaşlı Şistik birimler olarak belirlenmiştir.
Aşağıda Doğal Maden Suyu ihtiva eden çatlak sistemleri yüzeyden derine doğru metre bazında verilmiştir.
15-45 mt.
70-75 mt.
95-98 mt.
115-118 mt.
130-135mt.
200-204 mt.
72-76mt.
90-95 mt.
108-110mt.
120-123mt.
133-136mt.
8-39mt.,51-52mt.,73-75mt. Ve 94-98mt.ler arası tatlı su ve maden suyu karışmaktadır.
134-138 mt. Arası Maden Suyu bulunmaktadır.
SONUÇ:
Bölgede yapılan araştırmalara göre Doğal Maden Suyu amaçlı Derin su sondaj kuyusu için en verimli nokta 1. ( Birinci ) noktadır. Bu noktada açılacak olan sondaj kuyusu maksimum 140 ile 150 mt arası olaması önerilmektedir.
Bu kuyudan tesisin ihtiyacı olan debide su alınamaz ise 2.(ikinci) nokta da yer altı maden suyu olanakları olumlu olduğundan iki kuyu açmak önerilir.ikinci kuyuda maksimum 140 mt olmalıdır.tabi bunlar formasyona ve akifer tabakalarına göre daha az metrajdada bırakılabilir.
Açılacak olan sondaj kuyularında delme esnasında üst zeminde bulunan yamaç molozuna yönelik 250mm çapında teçrit borusu kullanılarak betonlama yapılabilir.
Nokta Sondaj Mühendislik, 6698 sayılı KVKK 10. maddesi aydınlatma yükümlülüğü çerçevesinde kişisel verilerinizin işlenerek saklandığını tarafınıza bildirmektedir.